Responsive sensor-activated sculptural environment located along the pedestrian walkway of Greenway Parcel 17, between the Aquarium and Rowes Wharf.

 

Granite seawall stones, salvaged from nearby piers, form a boat-shaped sculptural landscape with openings to invite pedestrians into an interior space. Here three vertical sculptural beacons, inspired by Boston Harbor navigational buoys, contain multiple fog nozzles, LED light sources, and a sound system.

 

Motion sensors at the top of the sculptures respond to pedestrian activity to initiate changing patterns of fog mist and light. Gusts of wind redirect the fog, colors change with seasons and ambient light conditions. Pedestrian activity, picked up by multiple motion sensors, creates changing effects that encourage people to move, explore and play with the sculptural buoy elements.

 

During warmer months the evening fog is illuminated by changing color progressions of LED light. In winter, with the fog turned off, light sparkles from within and projects out from the stainless steel beacon sculptures. In stormy weather light projecting from the sculptures projects patterns on snow-covered landscape.

 

Fog and lighting systems are industrial components designed for low maintenance and long operational life. Annual operation of the Harbor Fog water system follows seasonal schedule for park irrigation maintenance. The lighting and motion control systems operate throughout the year.

 

Concept and design by artist Ross Miller over a three year period with support for the Central Artery/Tunnel Project and Mass Turnpike Authority. Over 85 people have been evolved in the realization of this project: mechanical and electrical engineers, site construction workers, union tradespeople, steel fabricators and installers, digital and 3d model makers and management staff.

 

Stie: Rose Kennedy Greenway,
        Boston Massachusetts

Project Team

 

S]ouglas Fitch / Ross Miller

concept, design development, shop drawings, 

 

 

© 2019  Studio / Ross Miller, Inc.